Hvad er Aarhus Journalistforening ?

Nede i Europa rasede Verdenskrigen, og hjemme i Aarhus rasede krigen blandt byens fem aviser, da en lille gruppe dagblads-journalister i 1915 fandt sammen og stiftede “Aarhus Journalistforening” på tværs af faglige og politiske skel.

 

Foreningen var den første i Danmark, og idéen om at samle byens journalister fagligt og socialt viste sig at holde. Knap 100 år senere har Århus Journalistforening overlevet endnu en verdenskrig, fire dagbladslukninger og Dansk Journalistforbunds monopol på det rene fagforeningsarbejde.

 

Nye medier, blandt andre Danmarks Radio, der opstod 10 år senere,  har bredt foreningen langt ud over dagbladenes svindende verden med kun halvanden lokalavis (Århus Stiftstidende og JP Aarhus i Morgenavisen Jyllands-Posten), men vi samler stadig århusianske medie-medarbejdere til kollegiale sammenkomster, gerne med fagligt islæt.

Hvilke Dagblade foreningen overlevede ?

Aarhus Amtstidende (1866-1965)

Demokraten (1884-1974)

Aarhusposten (1902-1937 og 1973-1974 i JP)

Aarhus Venstreblad (1905-1960)

Men kig videre her på hjemmesiden og se, hvor sejlivet Århus Journalistforening er.

 

 
 

Aarhus Journalistforenings love

 
Vedtægter for Aarhus Journalistforening

1.  NAVN OG FORMÅL
§ 1. Foreningens navn er Aarhus Journalistforening.

§ 2. Foreningens formål er at arrangere fagligt vedkommende møder.

2. MEDLEMMER
§ 3. Som medlemmer kan optages

a) journalister, fotojournalister/fotografer, kommunikatører, grafikere, bladtegnere, redaktører og andre inden for medie- og kommunikationsbranchen, der har eller har haft deres daglige arbejde i Aarhus og omegn eller bor i Aarhus og omegn
b) studerende, herunder praktikanter, og lærere ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

§ 4. Bestyrelsen afgør, om en ansøger kan optages som medlem. Hvis afgørelsen går ansøgeren imod, kan han/hun indbringe den for generalforsamlingen.

§ 5. Æresmedlemmer udnævnes af generalforsamlingen efter indstilling fra bestyrelsen.

3. GENERALFORSAMLING

§ 6. Generalforsamlingen er øverste myndighed i alle foreningens forhold.

§ 7. Den ordinære generalforsamling holdes i juni, og bestyrelsen skal indkalde den med mindst fjorten dages varsel og med angivelse af dagsorden.

Dagsordenen skal som minimum indeholde følgende punkter:

a) Valg af dirigent.

b) Formandens beretning.

c) Fremlæggelse af regnskab.

d) Indkomne forslag, herunder fastsættelse af kontingent.

e) Valg af formand.

f) Valg af bestyrelse samt to suppleanter.

g) Valg af revisorer samt én suppleant.

h) Eventuelt.

§ 8. Formanden er på valg hvert år. Bestyrelsen, der i øvrigt konstituerer sig selv, består af yderligere fire medlemmer, som vælges for to år og to ad gangen.

Såfremt formanden eller et bestyrelsesmedlem udtræder mellem to generalforsamlinger, konstituerer bestyrelsen sig selv med en af suppleanterne.

Valg af formand sker skriftligt, hvis der er mere end én kandidat. Valg af bestyrelsesmedlemmer og suppleanter skal ske skriftligt, hvis der opstilles flere end det antal, der skal vælges, inklusive suppleanter.

§ 9. Forslag til generalforsamlingen skal fremsættes skriftligt og være bestyrelsen i hænde senest tre dage før generalforsamlingen.

§ 10. Kontingentet fastsættes af generalforsamlingen.

§ 11. Ekstraordinær generalforsamling afholdes efter beslutning i bestyrelsen, eller hvis mindst en fjerdedel af medlemmerne skriftligt kræver det. Indkaldelse til ekstraordinær generalforsamling skal ske med mindst otte dages varsel.

§ 12. På alle generalforsamlinger træffes beslutningerne ved almindeligt flertal, hvor intet andet er foreskrevet i vedtægterne. Der kan ikke stemmes ved fuldmagt. Afstemninger sker skriftligt, når dirigenten eller mindst fem medlemmer ønsker det.

4. BESTYRELSE

§ 13. Bestyrelsen forvalter foreningens midler.

Dispositioner af større rækkevidde skal forelægges generalforsamlingen.

§ 14. Bestyrelsen har pligt til at tage referat af bestyrelsesmøder og generalforsamlinger og arkivere samme.

5. ÆNDRING AF VEDTÆGTER OG OPLØSNING
§ 15. Ændringer i vedtægterne kan kun vedtages af generalforsamlingen. Til vedtagelse kræves, at mindst to tredjedele af de fremmødte stemmer for, samt at ændringerne vedtages på to på hinanden følgende generalforsamlinger. Den anden generalforsamling skal indkaldes indenfor en måned, og det skal af indkaldelsen fremgå, at der på dagsordenen er forslag om ændring af vedtægterne.

§ 16. Foreningen kan kun opløses, hvis mindst tre fjerdedele af samtlige medlemmer stemmer for det på en generalforsamling, der er indkaldt med dette punkt på dagsordenen. Der indkaldes til en sådan generalforsamling med mindst otte dages varsel ved skriftlig meddelelse til hvert enkelt medlem.

Formænd igennem 90 år

Vi har ikke noget kendskab til Århus Journalistforenings første ledere. Foreningen, som blev stiftet under 1. verdenskrig i efteråret 1915, førte tilsyneladende ikke protokol.

Men i vor besiddelse er protokoller fra 1932: 

Ved generalforsamlingen 13. maj 1932 er landstingsmand, redaktør M. SIMONSEN, Demokraten, i hvert fald formand. 

Den 29. april 1934 er der kampafstemning om formandsposten. Landstingsmanden har haft travlt med det politiske, tilsyneladende. I hvert fald bliver redaktør JEAN LARSEN, Aarhuus Stiftstidende, foreslået. Simonsen vil ikke trække sig. Han får 9 stemmer, Jean Larsen 12. To stemmer blankt! 

NB: På samme generalforsamling optages syv nye medlemmer. Blandt dem Georg Andrésen fra Aarhuus Stiftstidende og Erik Bostrup fra Jyllands-Posten. 
I dette år søger redaktionssekretær Helge Jensen også optagelse. Han bliver medlem på generalforsamlingen 5. maj 1935.

Den 29. maj 1938 vælges folketingsmand, redaktør HOLGER ERIKSEN, Demokraten, til ny formand. Jean Larsen ansættes som pressesekretær for Rundskuet. Holger Eriksen genvælges gennem 40’erne. 

Fra 1949 er redaktionssekretær HELGE JENSEN, Aarhuus Stiftstidende, formand. Det er han indtil 13. maj 1960. I disse år kommer Rundskuet i faste rammer. Overskuddet bliver anvendt efter formålet! 

På generalforsamlingen 1960 vælges redaktør HANS RISHØJ, Demokraten. Han er formand indtil generalforsamlingen 20. juni 1965. 

Da vælges docent ARNE EJBYE-ERNST, Journalisthøjskolen. Han siger et halvt år senere ja til et tilbud om at blive chefredaktør på Politiken, men afløses som formand først: 19. april 1966 af redaktionschef AKSEL JEPPESEN, Aarhuus Stiftstidende. 

Den 3. maj 1970 vælges journalist 
TRUELS ALBERTSEN, Demokraten, til ny formand. Og han er muligvis den første med titel af journalist, der er formand for Århus Journalistforening! 

Den 7. maj 1972 vælges redaktør JØRGEN SØHOLT CHRISTENSEN, Aarhuus Stiftstidende. 

Den 13. maj 1975 vælges journalist PALLE WESTPHAL, Aarhuus Stiftstidende. 
Han er formand til 1978. 

Afløseren er journalist 
LARS JØRGEN ANDERSEN, Morgenavisen Jyllands-Posten. Han trækker sig tilbage på generalforsamlingen 15. maj 1979. 

Da afløses han af arkivchef- nu journalist – GERHARDT ERIKSEN, ligeledes Morgenavisen Jyllands-Posten. 

Også han er kun formand ét år – men hvilket år! 
– og afløses 1980 af journalist BENDT BENDTSEN, Aarhuus Stiftstidende. 
Han fortsætter til maj 1983. 
Han afløses så af lektor, afdelingsleder 
THORKILD BEHRENS, ‘Danmarks Journalisthøjskole. I jubilæumsåret 1990 er Thorkild Behrens formand, nu tilknyttet Morgenavisen Jyllands-Posten. 

I 1996 afløses Thorkild Behrens af næstformanden Oskar Lund, journalist fra Børsen. Han beholder posten i 10 år.

Den 16 maj 2006 vælges Ken Richter, journalist fra Billed-Bladet i Århus, til formand.

Den 10. maj 2008 blev næstformand Erik Kruse, freelance journalist, valgt til formand.

Den 8. juni 2010 blev 1. suppleant redaktør Helge Svendsen, valgt til formand

 

Den 11. juni 2011 blev Erik Thomle valgt til formand på generalforsamlingen i Tivoli Friheden.

 

Den 26. juni 2016 blev Michael Wulff Hansen, journalist hos Politikens Lokalaviser – nu Jyllands-Postens Lokalaviser – valgt til formand.

 

Uddrag af Århus Journalistforenings 75 års jubilæumsskrift fra den 17. november 1990.

Redigeret af Helge Svendsen/ den 15. februar 2020

 
 

Og mere historie:

Danmarks største journalistforening

 

Af Thorkild Behrens, formand Århus Journalistforening 1990

 

17. november 1990 fejrer Danmarks største ikke fagpolitiske sammenslutning af journalister, Århus Journalistforening, sit 75-årsjubilæum.

hvad der skete med os i de mange år, hvad der skete omkring os – og lidt om vores forening.

Det er pålagt mig som formand at skrive om,

Mange aviser og få journalister

Da nogle få kolleger i Århus i 1915 besluttede at lave en sammenslutning, var der 225 aviser i Danmark – inclusive aflæggere – og 160 annonce-distriktshlade. Med nogen usikkerhed opgøres antallet af journalister dengang til 500.

I 1990 er de 225 aviser svundet ind til 50, hvis vi tager Flensborg Avis og Der Nordsehleswiger med. Antallet af journalister er mere end tidoblet, over 5000. Distriktshladenes antal er ca. 400.

Mange steder, hvor aviser forsvandt, blev tomrummene fyldt ud med distriktsblade, som traditionelt kun knyttede få journalister til sig.

For nu at blive ved aviserne – i vort eget område – så havde vi i 1915 Aarhuus Stiftstidende (fra 1794), Jyllands-Posten (1871), Aarhus Amtstidende (1866), Demokraten (1884), Aarhus-Posten (1902) og Afholdsdaghladet (1912).

Amtstidende lukkede i 1964, Demokraten i to omgange, 1974 og for Det nye Demokratens vedkommende 1982.

Aarhus-Posten slukkede for strømmen i 1937, Venstrebladet i 1950 og Afholdsdaghladet i 1933.

Vort område husede også Jydsk Dagblad/Retstatsbladet, som levede fra 1930 til 1935.

Gennem de sidste 20 år er der forsøgt startet alternative aviser i området. De fleste vil huske »Folk i Århus<, de færreste »Dagbladet Århus«, der kun udkom én gang i 20.000 eksemplarer.

Aviskrigen i Århus

Distriktsbladene blev årsag til en krig mellem Aarhuus Stiftstidende og Jyllands-Posten. På et vist tidspunkt nærmede tallet på disse blade sig 15 i området, men Stiftstidende betalte Jyllands-Posten for at ophøre med konkurrencen, og nu får kun få mere end to blade ind ad døren.

Men der skete jo meget andet på det journalistiske område. I begyndelsen af tyverne startede radioen, som efterhånden blev en stor arbejdsplads for journalister.

I 1972 besluttede Radiorådet at oprette en provinsafdeling for radio og TV.

Dens grå fæstning kom til at ligge som genbo til Danmarks Journalisthøjskole, og snart flyttede Århus Stiftstidende også til Olof Palmes Allé.

TV2, private radio- og TV-stationer rundt om i landet blev nye journalistiske arbejdspladser. De private stationer dog kun for få journalister.

Efterhånden, som årene er gået, har stadig flere fundet job som informations-folk ved offentlige myndigheder eller i private virksomheder, og et stort antal freelance-grupper er startet her i området.

Farveeksplosionerne

Der skete også tekniske ændringer. Fra blyant over elastikpen, skrivemaskine og kuglepen til de EDB-systemer, som i dag har flyttet store dele af typografernes arbejde fra sætteriet til redaktion.

Fladtryk-presserne blev afløst af højtrykspresser, der næsten ikke kunne slides op, og så af offset-presser, der var med til at udløse farveeksplosionerne i aviserne i det sidste tiår.

Man kan roligt sige, at massemedierne og de journalister, som betjener dem, har været gennem revolutioner i de 75 år.

Men det, som skete omkring os, det, vi skulle beskrive for læsere, lyttere, seere, var også den største udviklings-eksplosion, verdenshistorien har kendt.

Faglige møder og fester

Om os selv, journalistforeningen, kun få ord.

Den voksede stille, den lavede rundskuer, som satte byen på den anden ende, den blev ved med at vokse, holdt faglige møder, også fester. Flere gange delte medlemmerne kassen.

I kortere perioder lå foreningen stille, træthed overvældede en måske tidligere flittig og idérig bestyrelse, men den kom op fra stilheden hver gang.

Uddrag af Århus Journalistforenings 75 års jubilæumsskrift fra den 17. november 1990.

Redigeret af Helge Svendsen den 15. juni 2007.